Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Munkagödör kialakítása, földmunka

2015. november 05. - Ibazs

A bozót és cserje irtáson már rég túl vagyunk, így az első lépés a humusz leszedése, és deponálása. Ez kerül le először a felületről és ez kerül vissza utoljára. A mélyebben termett talajoktól elkülönítve tudjuk megvédeni a telken keletkezett humuszvagyont. A humuszt is két külön helyen depóztuk le. Az egyik depóba került az épület tetejére visszakerülő humusz, a másikba az épület köré terítendő. Ez utóbbi tulajdonképpen együtt van depózva a többi talajjal, csak egy tömbben, így visszaépítésnél csak kis része fog keveredni, ami a mélyebb rétegekbe kerül majd.

kep_003.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudott dolog, hogy a Nyakast az évszázadok során össze-vissza furkálták a szőlőművesek, hogy boraiknak megfelelő pincéket alakítsanak ki. A szomszéd szólt is, hogy vigyázzunk, mert az Ő telkén beszakadt egy pince, amit aztán fel is töltöttek. Szerencsére ennek iránya nem az épülő épület irányába mutatott. Azon kívül jelezte, hogy egy legenda szerint a középkori szerzetesek, és talán az érdekelt nemesek is szükségét érezték egy alagút építésének az Esztergomi Bazilika, a Zsámbéki Romtemplom és a Székesfehérvári Bazilika, vagy a vár között. Kevés esélyét éreztük annak, hogy pont az épület helyén találjunk valami ilyesmit.

Ahogy haladt a földmunka, egyszer csak kezdett kirajzolódni a falban egy boltozatos forma, amit átlósan kaptunk el. Nem állítjuk, hogy a középkorban készült neves alagutat találtuk meg, de figyelemre méltó, hogy pontosan a Romtemplom irányába mutat.Sajnos már teljesen feltöltődött, tömörségét tekintve a termett talajra hasonlít. Azért pár próbafúrást készítek, hátha előkerül egy ereklye :-) 

A munkagödör bal hátsó sarkában látható a boltozat kirajzolódása.

kep_001.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a gödör alján az alagút oldalára merőlegesen lemérjük a szélességét az derül ki, hogy kb. 3 méter széles lehetett. Nincs a boltozat kirakva téglából, vagy kőből, ezért arra következtetünk, hogy nem boros pince volt. A kérdést nyitva hagyjuk, és megelégszünk azzal, hogy évek múlva sejtelmesen beszélhetünk az építkezéskor talált rejtélyes alagútról...

(Közben pontosabb mérést végeztem a valamikori alagút szélessége ügyében, és az derült ki, hogy legalább 4,5 méter széles volt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr898051444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása