Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Formálódó kert.

2019. november 21. - Ibazs

Az évek alatt, a kert kapott a legkevesebb törődést...sajnos.

Az építkezés minden olyan időt elvitt, amit a kertre szerettem volna fordítani. Ennek idén véget vetettem, és elkezdtünk a kerttel is jobban foglalkozni. Pont egy olyan évre riadtunk, amikor az éghajlatváltozás ténylegesen megtapasztalható volt, és valószínűleg ezután még inkább így lesz!

Kezdődött egy korai, márciusi tavasszal, ami hamar átment egy tavaszi őszbe, majd jött az extrém sok csapadékot hozó tavasz végi nyár. Sok növény megsínylette ezt a változásokban dúskáló időszakot. Nem is az a célunk, hogy a megszokott, vagy inkább elfelejtett háztáji, kiskerti növénytermesztést folytassuk, sokkal inkább az, hogy megtaláljuk azokat a növényeket, amik jól érzik magukat az ilyen klímában, vagy ha nem, akkor legalább eltűrik ezt az időjárást.

Szerencsére vannak ilyen növények.

A tökféléknek kifejezetten tetszik, de vigyázni kell, hogy ha kimaradnak az esők később, akkor azt mindenképpen pótolni kell rendszeresen! A paradicsomból többfélét ültettük, egy erre szakosodott intézet jóvoltából.

 1_tok_paradicsom.jpg

Jól megél nálunk már a batáta is, jelenleg az ültetés módozatait próbálgatjuk. Mélymulcsos részen nőtt a képen látható tő. Nem lett agyonlocsolva...

 _dsc1727.jpg

A borsóból egymás után háromszor vetettünk. Bár az első volt a legjobb, de a következők is elég termést hoztak még.A cékla ilyen szép még nem volt nálunk, a karalábé is nagyra nőtt,

 3_cekla_karalabe.jpg

de a hagyma, jégcsap retek, paprika is szépen lett.

A mulcsterítésből kinőtt pár kalászos, ezeket learatjuk, és jövőre elvetjük. Cél, hogy a kertbe élő poloskákat magukhoz csalogassák, mert egy felismerés alapján erre van esély.

4_kalaszosok.jpg

Fűszernövényeket is elkezdtünk ültetni a kertbe több felé, a kapor vetés nélkül jelent meg az egyik rézsűfelületen.

Több éves tapasztalatunk, a begyűjtött gyümölcsök jellemzői, és a net segítségével egyre több régi fánkat sikerül beazonosítani. Vannak értékes, kártevőknek ellenálló fajok, és olyanok is, amikre sok gondot kell fordítani, ha élvezni szeretnénk termésüket. De permetezni továbbra is csak öko szerekkel fogunk, mint pl. csalánlé, poliversum és ilyenek. A gyümölcsfák között mélymulcs terítés készült, ebben nőttek a céklák. (2018-as a kép, akkor rengeteg alma volt, idén alig) 6_gyumolcsok.jpg

 Több éve ültettem csicsókát is, de nem akart növekedni. Idén év elején kiszedtem, és egy bekevert talajú helyre ismét elültettem. Ez hiányzott neki, a lazább talajban beindult a növekedés sokasodás.

7_csicsoka.jpg

Télen elkezdtem feltérképezni a kertet termő növények tekintetében, és arra jutottam, hogy 50-52 termő növényünk(növénycsoportunk) van, így májustól novemberig van friss gyümölcs a kertben. Ha kevesebb az alma, akkor ott van a körte, vagy barack, esetleg a sokféle szilva.

Zöldségtermesztésünket a mélymulcsos terület növelésével szeretném fokozni. Pár év múlva szeretném elérni, hogy az éves szükségletünket meg tudjuk termelni. Idén 50m2 volt mulcsolva, most ősszel 100m2-re bővítettem. Jövőre derül ki, hogy a szükségleteinket mekkora területen tudjuk megtermelni, és így a végleges nagyságot egy év múlva kívánom kialakítani.

8_melymulcs_levelterites.jpg

 9_melymulcs_szalmaval_fedes.jpg

Négyzetméterenként majdnem egy 120 literes zsáknyi levél szükséges. Idén kb 70 zsáknyit terítettem, főleg az újonnan kialakított részekre.

www.muszakiellenore.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6914913020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása