Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Vízszigetelés

2016. március 05. - Ibazs

Vendégeink voltak. Egy kedves család érdeklődött a dombházzal kapcsolatban, mert ők is építkezésbe fognak. Ugyan még nem döntöttek, hogy domb-, vagy rönkházat építenek, de az elhatározás, hogy valamelyik úton elinduljanak, már megszületett bennük.

Szóba került, hogy különféle dombház stílusok között lehet választani. Az egyik alaptípust talán konvencionálisnak nevezhetnénk, ami főleg íves, boltozott formákból épül fel. Magyarországon főleg ezt ismerik, ez a tulajdonképpeni "dombház", néhányan hobbit háznak is nevezik ezeket. A másik, amiből több altípus is létezik a "normál" ház, földdel betakarva. A mi dombházunk az utóbbi kategóriába sorolható, ezért az íves alaprajz és a boltozatok hiányozni fognak a képekről. Döntésünknek több oka is van, pl. a jobb helykihasználás, az egyenletesebb belmagasság, ami a klíma egyenletességét jobban biztosítja, de ide sorolom a bútorok jobb elhelyezhetőségét, valamint a gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb építkezést is. Amikor a tervezési időszakban dombházakat is látogattunk, akkor mindkét típust megtekintettük, és a kiválasztott jobban megtetszett.

Szóval sokat beszélgettünk, és egy kérdés után rájöttem, hogy a blogot most kicsit elhanyagoltam, ezért ma este nekiültem, hogy írjam az új bejegyzést. Ott tartottam, hogy elkészült a szerelőbeton...

Már a tervek elkészülte előtt eldöntöttem, hogy minél több újrahasznosított anyagot építünk be az épületbe. A szerkezetnél ez nem annyira sikerül, hiszen ott csak a bontott tégla ilyen (illetve a betonacél, hiszen annak nagyobb része újrahasznosított acél), de a vízszigetelésre van egy 100%-ban újrahasznosított anyag. Ez a kábelgyártás hulladékából készült pvc vízszigetelő lemez. Azonban mielőtt a szerelőbetonra fektetnénk, célszerű még egy kis felületkiegyenlítést végrehajtani. Ezt legegyszerűbben homokkal lehet megvalósítani. A betonon pár lapát homokot elszórva, majd egy ölesléccel elhúzva kitöltöttem a kisebb-nagyobb mélyedéseket. A homokterítés előtt természetesen le kell seperni a felületet, hogy minél jobb fektetési körülmények alakuljanak ki a vízszigetelés részére. Nagyjából 0,3 köbméter homokot terítettem el, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként 3 mm lett az átlagvastagsága. Meglehetősen finom ágyazás. A homokra egy vastagabb réteg geotextília kerül mechanikai védelemnek.

1_homok_terites.JPG

 

 

 

 

 

 

 

A geotextíliára kerül a pvc lemez, amit tekercsben forgalmaz a magyar újrahasznosító cég. A tekercsek szélességét megrendelésre be tudják állítani, így a hulladék a minimálisra csökkenthető. A pvc lemez vastagságát attól függően célszerű megválasztani, hogy a szigetelés talajvíz, vagy talajnedvesség ellen készül, illetve, hogy a szigetelés az épület mely részén helyezkedik el.

3_pvc_szigeteles.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hegesztést forrólevegős módszerrel lehet elvégezni, amihez kb. 5-600 fokos levegőre van szükség. Hegesztő automatával egyszerűbb, de kézi hőlégfúvóval is tökéletesen össze lehet hegeszteni a lemezeket. Csupán arra kell odafigyelni, hogy ne haladjunk túl gyorsan, mert akkor gyenge, esetleg hiányos lesz a varrat, de ne is túl lassan, mert akkor hamar kiégetjük a pvc lemezt. Közben az eső is esett, amivel spontán víztartási próbát csináltam. Hibátlan.

4_pvc_szigeteles_kesz.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pvc lemezt felülről is célszerű megvédeni egy geotextíliával, bár felülre elég egy vékonyabb is. Közben megérkezett a beton, így a geotextília helyben tartását a betonnal való leterheléssel meg lehetett oldani a szeles idő ellenére. Természetesen mind a pvc szigetelést, mind az alatta és felette levő geotextíliát az épület vasalt aljzatának szélénél legalább tíz centiméterrel túl kell lógatni, hogy a későbbiekben a függőleges vízszigetelést könnyen hozzá lehessen hegeszteni. Így ráadásul a lecsurgó vizek  rögtön a drén fölé jutnak, nem áztatják a környező altalajt.

5_geotextil_megint.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután a beton bedolgozása elkészült, egy szép, egyenletes szerelőbeton felület alakul ki, amin a vasalt aljzat betonacél szerelése már kényelmesen elkészíthető. A képen lassan kirajzolódik az épület kontúrja. A szigetelés védőbetonja, ami egyben szerelőbeton is, pár centivel túl van betonozva, hogy az építés ideje alatt védje a pvc lemez szélét, ahol majd a szigetelés folytatását hegeszteni kell. 

6_vedobeton.JPG

 

 

 

 

 

 

  

Látszik, hogy a betonozás raszterben készült, pontosan beállított pallók között, de még így sem teljesen vízszintes a szerelőbeton, kicsit lejt a szélek felé. Ezt azért éreztem szükségesnek, mert ha esetleg valahonnét mégis csurgalékvíz kerül a pvc lemezre felülről, az ne pangjon ott, hanem folyjon ki az épület szélei felé, ahol a későbbiekben beépítésre kerülő szivornya egy olyan helyre szívja át, ahonnét már gravitációsan ki tud folyni a befogadó felé. Kis lépés az építés közben, de nagy ugrás az épület élettartamára vonatkozóan!

www.muszakiellenore.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr288445448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása