Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Alakul a külső

2017. október 24. - Ibazs

Mikor az időjárás kedvezőre fordult, a már elkészült földfeltöltést rögtön befüvesítettük. Szerencsére tavasszal elég csapadékos volt az időjárás ahhoz, hogy a fű szépen elkezdjen nőni. Igaz elég sok gyom is kinőtt vele, de azok a fű kikelése után kifejezetten jó hatással vannak a mikroklímára, ugyanis gyors növekedésükkel a kiszáradástól védik a lassúbb, kezdetben gyengébb fűféléket. Ha már a fű megerősödött, akkor kell a gyomokat eltávolítani, addig csak gyérítjük.

 1_fuvesites.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A homlokzatszigetelés kőzetgyapotból készült azokon a helyeken, ahol biztosan nem lesz később földfeltöltés. Kicsit nehezebb vele dolgozni, és drágább is, mint a műanyag szigetelések, de legalább ennyire környezetkímélőbb is. Nehezebb rá a szövetháló ágyazása, mivel felülete rugalmas, így volt ahol kétszer kellett glettelni, mégis úgy vélem, hogy jól sikerült ahhoz képest, hogy nincs benne rutinom. A lábazati rész külön készült xps-ből a jobb teherbírása miatt, mivel ide vágott téglaburkolat készül majd. A külső szigeteléssel egy időben készültek el a látványtámfalak is.

 2_kulso_szigeteles.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3_tamfal.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben készült az előtető, amikor éppen volt idő, megfelelő időjárás, és gyalu is. Színe ugyanaz, mint a nyílászáróké, helyben gyalultam és festettük a megfelelő rétegben. Most tesznek jó szolgálatot a födém betonozásakor előre bekészített menetes szárak és dűbelek. Ezekhez van rögzítve a peremgerenda, amire támaszkodik az előtető szerkezete, külső oldalon gerendával alátámasztva. Mivel az előtetőn is föld lesz, ezért a faszerkezetre vízszigetelést, a szerkezet és a szigetelés közé megfelelő rétegrendet kell kialakítani, hogy a fa minél tovább beavatkozás nélkül épségben maradjon, ne korhadjon. Ennek egyik lehetősége – a megfelelő felületkezelés mellett – a faszerkezet szárazon tartása úgy, hogy a levegő járását biztosítjuk a megfelelő módon. Azokon a helyeken, ahol a szerkezet passzítása nem sikerült tökéletesen, ott fahelyettesítő anyaggal kell pótolni, csiszolni, majd festeni.

4_eloteto.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

www.muszakiellenore.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr913067134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odzirib 2017.12.06. 22:44:15

Tisztelt blog író!

Szeretnék Öntől kérdezni egy dolog felöl. Mi is egy dombház építésében vagyunk benne, és van egy kis dilemmánk a tetőre felhelyezett föld mennyisége és a föld vastagsága miatt. A képein látszodik a tető földdel való feltöltése. Legyen kedves erről egy kis információval szolgálni, mert mindenki mást mond ez ügyben. A kérdésem konkrétan az lenne, hogy a kupola és a tető között mekkora a föld feltöltési vastagság az Önök házán?
Válaszát nagyon várva, maradok tisztelettel:
Birizdó Zsolt

Ibazs 2017.12.06. 23:01:05

Kedves Zsolt!

Elnézést a kései válaszért, de nem kaptam értesítést a kommentről...
Tehát:
A földfeltöltés az épületen 80cm, ebből kb 20cm humusz, a többi helyi termett talaj. Már 50cm-től elégnek érzem a vastagságot, de a tavalyihoz hasonló rendkívül hideg telek alkalmával ennél jobban is át tud fagyni a talaj, ezért érdemes szerintem a fagyhatárnak megfelelő(80cm) mennyiséggel fedni az épületet. Ennél több takarás esetén feleslegesen terheljük az épület szerkezetét. Itt kell megjegyeznem, hogy a földmennyiséget nem a kivitelezés közben kell meghatározni! A terven szereplő mennyiségnél többet felhordani veszélyes! A szerkezet túlterhelését okozhatja! A tetőablakunkat is ilyen vastagságú földfeltöltés veszi körül.

Üdvözlettel:
süti beállítások módosítása