Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Szigetelések

2016. október 10. - Ibazs

Sokan úgy vélhetik, hogy dombház esetén elég csak a vízszigetelésről beszélni, pedig nem. A vélemények ugyan megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e és ha igen, akkor milyen mértékig hőszigetelni egy dombházat, de aki már volt szigeteletlen dombházban ősszel, vagy tavasszal, annak ez nem kérdés. A talaj hőmérséklete nagyjából 1 méter mélységtől kezdve állandóan 11-13 fok körül mozog, ami azt jelenti, hogy az épület körül egész évben április és október közepi hőmérséklet uralkodik. Mit jelent ez? Azt, hogy amíg van elég napsütés (november elejéig és február végétől), addig vélhetően nem kell plusz fűtés a nap befogott melegén kívül, egy jól tájolt dombházban. Utána viszont fontos, hogy a fűtés minél kisebb mértékű legyen. A talaj hűtő hatását viszont csak a hőmozgás gátlásával lehet lassítani. ennek egyenes következménye, hogy egy bizonyos mértékű hőszigetelés beépítése az év nagy részén jóval komfortosabb érzést fog biztosítani az épületben. Ha a hőszigetelés mellett döntünk, akkor célszerű a hőszigetelésbe belerejteni a szükséges technológiai vezetékeket.

1_hoszigeteles.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Több oka is van, hogy a hőszigetelés nem a vízszigetelésen kívülre kerül. Az egyik, hogy ezzel biztosítható a vízszigetelés alatti levegőmozgás, ami az épület páraháztartása miatt fontos, ha maga a fal ebből a szempontból kedvezőtlenebb, mint pl. a vályog. A vízszigetelést így viszont nem lehet a falfelületre rögzíteni, ezért a földvisszatöltésig fel kell függeszteni.

2_fal_vizszigeteles.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vízszigetelésen kívülre ismét egy hőszigetelő réteg kerül, ami egyben a vízszigetelés mechanikai védőrétege is. Talajvizet és rétegvizet az épület körül nem találtunk, így elég talajnedvesség ellen szigetelni. Ugyanakkor a szigetelés mellett felgyülemlő csurgalékvizek miatt célszerű felületszivárgó lemezt is beépíteni, hogy víznyomás ne alakulhasson ki. Bár nem várható, hogy ebből probléma lenne a több védelmi vonal miatt, mégis úgy vélem, hogy megéri ennyit még rákölteni, ha az épület élettartamát növelni szeretnénk. A felületszivárgó lemezt persze meg kell támasztani a földfeltöltés végéig, mert az egyes technológiai rétegek védelme miatt nincs hol biztonságosan rögzíteni.

3_feluletszivargo.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A födém szigetelése előtt el kell készíteni a lejtést adó réteget, amit általában betonból készítenek. Én azt gondoltam, hogy erre az épületre megfelel homokból is kialakítani, mivel a szigetelések beépítése után arra már semmi külső hatás nem fog veszélyes lenni. Korábban már feleségem lefotózta a telken lakótársainkat, akik előszeretettel járkálnak a födémen is. A homokterítést követően is körbenézett a nyest család, amiről lábnyomaik tanúskodnak. 

4_lejtest_ado_rtg.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A födémre ugyanaz a rétegrend kerül, mint az oldalfalakra, csak felületszivárgó lemez nélkül. Az újrahasznosított pvc vízszigetelés itt is forrólevegős hegesztéssel készül, ami miatt akár víznyomás ellen is megfelel majd a szigetelés. Drénfunkciót a második réteg hőszigeteléssel alakítom ki, így biztosítva, hogy a szigetelésig lejutó csapadék ne pangjon, hanem az épület széléig, vagy a rejtett ereszig eljusson a lejtést adó rétegnek köszönhetően.

5_fodem_vizszigeteles.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vízszigetelés készítése közben vettem észre, hogy a vízszigetelő lemezen gyanúsan sok felületi hiba látható. E-mailen felkerestem a gyártó, forgalmazót, hogy panaszkodjak emiatt, de hetekig nem volt válasz. Ismételt, szigorúbb megkeresésemre végül felhívott a cég ügyvezetője és elnézést kért, amiért "véletlenül" rossz terméket adtak el nekem. Mivel a lemezeket ekkorra már beépítettem, felajánlotta, hogy az ár felét visszatéríti és ad egy másik, jobb minőségű terméket kedvezményesen. Sajnos mire a vásárlást lebonyolítottam, addigra csak a megállapodás fele maradt, a többiről "megfeledkezett". Viszont az új szigetelő lemez már megfelelt az igényeknek.

6_vizszigeteles_2.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután a vízszigetelés a helyére került, annak mechanikai védelme következett. A vízszigetelést egy hőszigetelés és egy vastagabb geotextil védi a mechanikai sérülésektől. A földmunka megkezdéséig leterheltük földkupacokkal, hogy az esetleg feltámadó szél ne tegye tönkre percek alatt a több napos munkát.

7_szigetelesek_lezarasa.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vízszigetelő lemezek körüli huzavona miatt a földmunka is jelentős késedelembe került. Mivel közben az őszi kedvezőtlen időjárás miatt nem lehetett rögtön elkészíteni a földfeltöltést, így most a szárazabb, földmunkára alkalmas időjárásra várunk. Remélem mielőbb megérkezik a várva várt idő, hogy az egyik tél előtti legfontosabb munkát elvégezhessük!

www.muszakiellenore.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3511784561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila91 2017.07.01. 22:04:07

Hello! A Széchenyi István Egyetem építész mérnök hallgatója vagyok. A földházak szigeteléséről írom a szakdolgozatomat, és nagy segítség lenne, ha pár dolgot kérdezhetnék az épülő házukról.
adnék egy elérhetőséget, és örülnék ha tudnának szakítani eg kis időt rám. előre is köszönöm
email: attilasmith91@gmail.com

porció 2017.07.01. 22:06:08

Megállt a project vagy úgy robog, hogy dokumentálni már nem jut időd? Nagyon várom a folytatást!
Mint leendő dombházépítő...

Ibazs 2017.07.01. 22:16:42

Kedves Porció!

A projekt nem állt le, de sok elfoglaltságom miatt a blog kicsit belassult.
Az igaz, hogy már két további bejegyzés is elkészült, de még a fotókat nem raktam hozzájuk, és addig nem élesítem. Sztem pár napon belül megteszem, mert közel vagyunk a használatbavételhez, és akkor lesz egy kis szusszanásnyi időm ezzel is foglalkozni.
Kösz az érdeklődést, ezek szoktak mindig felrázni.

Üdv
süti beállítások módosítása