Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

A telek...

2015. január 20. - Ibazs

Ahogy írtam, Zsámbékon a Nyakas hegy DK-i lejtőjén sikerült a vágyott telket megvenni. Sok szempont volt a keresgélés idején, melyekből néhányat elhagytunk, néhányat átgondoltunk, de alapvetően az eredeti elképzeléseinkhez ragaszkodtunk végig. Fontos volt, hogy tájba illő legyen, ezért zártkerti részen keresgéltünk elsősorban. De az sem volt elhanyagolható, hogy közel legyen a lakott területhez, ezt is sikerült megoldani, Zsámbék belterülete hozzávetőlegesen 45 méterre van. És persze lejtős telek, megfelelő irányú és fokú döléssel, meglevő gyümölcsfák, őshonos növényzet stb.

Azért kezdetben volt némi szorongás, hogy ki tudjuk-e tisztítani a bozóttól, mert elvadult természet az volt. Igaz, ez is a pozitívumok közé tartozott, olyan volt a telek, mint az érintetlen természet:

_dsc0996-2.jpg

A képet megnézve sokan hátrahőkölnek, de volt egész rendezett része is, az őshonos gyümölcsös. Itt csupán néhány fiatal, nemesített fa van, a legtöbb minimum 30-40 éves.

_dsc1000_1_-2.jpg

A bozótnak hamar nekiestünk, és még akkor télen kitakarítottuk a telek nagyobb részét. A képen ugyan még sok tennivalót látni, de a kontraszt már így is nagy az első képhez képest.

kep_044-2.jpg

A bozótírtás közben derült ki, hogy egy nagy fakopáncs pár is rendszeresen a környéken étkezik. A fák árulkodnak jelenlétükről.

kep_018-2.jpg

A bozótirtásból származó ágakat felhasználtuk magaságyás készítéshez, azokat így is hasznosítva.

fenykep0248-2.jpg

Éppen a kapunkkal szemben indul a Szent Norbert Tanösvény, ami a Nyakas tetején elterülő Natura 2000 hálózat részét képező fennsíkra vezet.

kep_015-2.jpg

Jelenleg várjuk, hogy a megfelelő időjárás beköszöntsön, és megkezdhessük a dombház építését. Addig valószínüleg eltelik 1-2 hónap, amit a részlettervek elkészítésével és az építkezés előkészítésével töltünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr197092731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása