Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Falazás

2016. április 08. - Ibazs

Bár a falazás a sok kisméretű tömör tégla fal miatt lassú lesz, mégis van olyan főfal rész, ahol gyorsan lehet haladni a fal építésével. Ezek pedig a földdel eltakarandó szakaszok, ahol zsalukőből épül a fal. A zsalukő rakása gyors, csak a függőlegességet és a vízszintet kell gondosan beállítani, hogy az éppen aktuális következő sorral ne kelljen sokat szenvedni. A betonacél szerelése nem bonyolult, és az elkészült zsalukősor után fél órán belül elkészíthető. A betonozás ütemenként - ami négy sor egyszerre - két órát vesz igénybe. Az első sor pontos kitűzése, lerakása létfontosságú. Ekkor lehet utoljára módosítani az esetleges átlóban, falak derékszögeiben korábban létrehozott hibákat. Mivel az elejétől kezdve fixen rögzített segédpontokról készült az alapozás kitűzése, a falak építésének elkezdésekor sem volt probléma a pontos kitűzés. Az első sor lerakása és ellenőrzése után kiderült, hogy a méret és alakpontosság továbbra is tökéletes.

 kep_001_2.JPG

A téliesítéshez végül nem volt szükség sátor építésére a kedvező hőmérsékletek miatt, de a csapadékos február igényelte a fólia fedést a zsalukőfalak egy szakaszán. Ha esni kezdett, akkor ezen a részen folytatódott a munka. Ezzel szinte sosem kellett eső miatt beszüntetni a munkát. Igaz a szél hamar megtépázta a fóliát, de a szükséges időszakban mégis betöltötte szerepét.

 kep_002.JPG

A zsalukőfallal együtt célszerű volt a km. téglafalak csatlakozó részeit is építeni, hogy a zsalukő betonozásával a téglafal egybebetonozása megvalósulhasson. A sarkok stabilitása ezzel fokozható. Mire a zsalukő falak építése befejeződött, a kisméretű tömör tégla falak is elkezdtek szaporodni.

 kep_003_3.JPG

Kezd már épület jellege lenni a háznak, ami köszönhető többek között a pillérek, ajtók és ablakok megjelenésének. Látható, hogy az utolsó ütem zsalukő betonozása még nem történt meg, az majd csak akkor készül el, ha néhány monolit áthidalót és pillért is be lehet betonozni. Így csökkenthető kicsit az organizációs költségek egy része, pl. betonszivattyú kiállás.

 kep_004_1.JPG

 

Egyszer csak elérkezett az idő, amikor felelős műszaki vezetői és építési műszaki ellenőri megbízásokat kaptam, így kevesebbet tudtam dombházunk építésével foglalkozni. Aztán megérkezett a tavasz (végre :) ), a kerti munkákat is el kellett kezdeni, amivel tovább lassultunk. Már nem gondoljuk, hogy május végén beadjuk a használatbavételi kérelmet, ez mostantól több tényezőn fog múlni, amik ugyancsak fontosak számunkra. 

www.muszakiellenore.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr858580300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

carp3tm0nster 2017.08.12. 08:11:53

Üdvözlöm!

A falazáshoz használt zsalukő méreteit megtudhatom?

Köszönöm!

Ibazs 2017.08.12. 08:22:44

Kedves Érdeklődő!

A falazáshoz 25-ös zsalukövet használtam, ez volt tervezve is.

Üdv.

Ibazs 2017.08.12. 08:25:12

@carp3tm0nster: A falazáshoz 25-ös zsalukövet használtam, ez volt tervezve is.

Üdv.

carp3tm0nster 2017.08.19. 06:49:04

Köszönöm a választ!

Mivel mi is hasonló ház építésében gondolkodunk, lehetne esetleg arról szó, hogy egy személyes találkozón elbeszélgessünk, ha lehetséges akkor az épülő házánál?

Köszönettel,
Attila

Ibazs 2017.08.19. 06:54:00

Kedves Attila!

Lesz rá lehetőség, de leghamarabb szeptember közepén. Sűrű elfoglaltságaim miatt addig nem látok rá lehetséges időpontot. Ha ez megfelel, akkor kérnék majd egy e-mail címet, és ott megbeszéljük.

Üdvözlettel
süti beállítások módosítása