Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

A falazás folytatódik

2016. október 08. - Ibazs

Ahogy korábban említettem, a km tégla miatt előre várható volt, hogy a falazás el fog húzódni. De hogy ennyire... azt én sem gondoltam. Többen Petrocelliért kiáltottak. A tavasz gyakorlatilag a falazásról, a függőleges (pl. pillér) és vízszintes (pl. áthidalók) vasbeton szerkezetek építéséről szólt. Ezeket a szerkezeteket az utolsó ütem zsalukőfal betonozással együtt betonoztuk be.

a.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Külön kihívás egy íves vb. áthidaló alakhű bezsaluzása. Ehhez 8mm-es polikarbonát lemezt használtam. Zsaluzás közben találtam ki, hogy az üregkamrákat ki lehetne használni a lemez merevítésére úgy, hogy 6mm-es betonacél szálakat végigtolok több üregkamrában, és azokat rögzítem. Ezzel az egyenletes görbületet is lehet biztosítani, és a zsaluzatot is könnyebb rögzíteni. Az ív valóban szépen sikerült, ami majd a vakolásnál hálálja meg magát.

b.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kizsaluzás után az épület végleges formája is kirajzolódik. A főfalak építésénél fontos volt, hogy mielőbb elkészüljön annyi falszakasz, amennyi a födémet biztonságosan megtartja. Ez azért is volt szempont, mert több csapadékos nap volt nyár elején, mint azt előre gondoltam. Emiatt a főfalak egy része ekkor még nem épült, a kihagyott részek a későbbiekben készültek, amikor az időjárás miatt nem lehetett mást csinálni. 

c.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A födémépítés előtti utolsó mozzanat, hogy a vb. áthidalók fölötti egy-két téglasor elkészüljön lehetőleg úgy, hogy a falak teteje 1-2 cm-en belül legyen a ház teljes területén. Ahol ez nem biztosítható - pl. a zsalukőfalaknál- ott felbetonozással kell egy szintre hozni a falak tetejét. A téglákon jelentkező sókivirágzásokat a falak teljes kiszáradása után  el kell távolítani. Csak utána szabad vakolni, különben a só átüthet a vakolaton, ami az esztétikai problémán túl vakolat leválást is eredményezhet.

d.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben a telek előtti akácos is virágba borult, nem mindennapi látványt kínálva. Ennek a rózsaszín virágú akácnak sajátossága, hogy a "tömeg" virágzás után is marad pár virágcsomó, ami egész évben virágzik, illetve folyamatosan váltják egymást a kis virágpamacsok.

e.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavasz elején nyaktekercsünk megsegítésére kirakott madárodúba végül cinke kötözött és költött. Az egész folyamat elég gyorsan zajlott, így mire felocsúdtunk, a cinke család remélhetőleg már fel is nevelte kicsinyeit, és elhagyták az odút.

www.muszakiellenore.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8611779843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása