Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Organizáció - munkaterület kialakítása

2015. november 04. - Ibazs

Az elmúlt több mint fél évet elmélkedéssel töltöttük, és most végre elérkezett az idő, hogy a tettek mezejére lépjünk.

Mielőtt a nagy munkába belekezdenénk, a kellemesebb munkavégzés és a megfelelő feltételek kialakítása végett az organizációra kell egy kis energiát fordítani. Mivel elég sok földet kell kitermelni, és ahhoz képest a telek depóként használható része nem túl nagy, ezért jó előre ki kell találni, hogy az építést segítő szerkezetek, eszközök, létesítmények hová kerüljenek, mi módon legyenek kialakítva. Ilyenek a zsinórállás, a lármafa, az anyagdepó, de ide tartozik a komposztbudi is.

Ezért, és más okok miatt a komposztbudit nem az építési területre, hanem a telek kert részén, a gyümölcsfák által határolt árnyékos helyre helyeztük. Helyben készítettem, és bár a kép alapján nem látszik eléggé környezetbarátnak, mégis elmondható, hogy csupán 8 m² pvc fólia, és pár szeg az ami pozitív emisszióval rendelkezik. A többi megújuló (fa szerkezet), újrahasznosított (geotextil) és hulladék anyag (tófólia az ajtón). Miután az ember elvégezte dolgát, egy marék komposztálódást elősegítő anyagot (itt száraz falevél) szór a budiba, és a komposztálódás be is indul. A budiból kikerült komposztot utókomposztálással lehet tökéletesíteni.

kep_027.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem maradhat el a feleségem által lármafának nevezett szerkezet sem, ami a kivitelezés dokumentálására alkalmas fényképek készítésének helye. Ez egy 6 méter hosszú 15-ös palló, amire keresztbe colos deszkákból fokokat csavaroztam. A palló megfelelő stabilitását a három irányban történt 3-as kötöződrót feszítés biztosítja. Terepszint felett kb. 5,5 méterre tudom a képeket készíteni, ami szükséges is, hiszen a telek lejtése miatt így is csupán a földfeltöltés vonalával egy síkban készülnek a képek. Ez egészen a földfeltöltés készítéséig rálátást biztosít a kivitelezésre.

kep_029.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zsinórállás két-három egy síkba rögzített vízszintes deszka, amihez lehet viszonyítani minden vízszintes síkot, pl.: földmunkát, ágyazatot, szerelő és védőbetonokat, alaplemezt stb. Persze ezt szintezéssel is meg lehet oldani, de a zsinórállást bárki tudja használni, és gyors vele a mérés. A zsinórállásról külön képet nem készítettem, a következő bejegyzésekhez csatolt fotókon látható lesz.

Remélhetőleg jövő év közben sok időt töltünk a telken, a dombházban, ezért fontosnak éreztem, hogy addigra ne csak gyümölcs, hanem zöldség is teremjen kellő mennyiségben. Ezért elkezdtem kialakítani a kiskertet, mégpedig az Ökológiai Intézet által gyakorolt módszerrel, a mélymulcsos talajműveléssel. Ez a permakultúrához tartozó kertművelés az alábbi linken tanulmányozható: https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E

kep_030.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyelőre az előkészítésnél tartok, azaz a talaj évelő gyomjainak elnyomását végzem karton talajtakarással. Ezt fogja követni a szalma, komposzt és/vagy széna, és végül ismét szalma takarás. Körülbelül 50m² a terület, és a növénytársítás is fontos szerephez fog jutni. Kipróbáltuk a magaságyást is, de arra túl sok idő ment el, és nem éreztem, hogy annyival jobb lenne, mint az egyszerű megoldások.

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr18051330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása