Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Ötödik évünk a dombházban

2022. január 23. - Ibazs

Két évvel, és két nappal legutóbbi bejegyzésem után ismét "tollat" ragadtam. Az elmúlt két évben nem sok időm jutott dombházunkra, de azért a külső megjelenés kezd kialakulni. A következő képek az elmúlt egy évben készültek.

 

Dömink az előtető széléről vigyázza a házat.

1_tavasz.jpg

 

A tetőre visszatelepültek a telken honos növények.

2_tavasz.jpg

 

A homlokzat elnyerte végleges megjelenését. A járda is bontott téglából készült, mint tömegkályhánk, kitöltő falak, és a belső burkolatok egy része.

3_nyar.jpg

 

A táj ősszel is kényeztet szépségével...

4_osz.jpg

 

Az előtető kialakításánál figyelembe vettem a téli napsugár beesési szögét. Így napsütötte téli napokon akár mínusz fokok esetén sem kell befűteni, mivel az ablakokon keresztül elegendő napfény érkezik a dombházba, ami megemeli, de minimum szinten tartja a benti hőmérsékletet.

5_tel.jpg

 

Tetőablakunk jó hőszigetelésének bizonyítéka, hogy a ráesett hó nehezen olvad le róla.

6_tel.jpeg

 

Tömegkályhánk harmadik éve megfelelően működik. Az első két év után nem kellett a kéményből a kormot eltávolítani, mert nem volt. Fele annyi fával fűtjük most a házat, mint az első télen, amikor vízteres sparhelttel fűtöttünk, a hőmérséklet mégis két fokkal több, mint akkor.

7_tomegkalyha.jpg

 

Beköltözésünk óta eltett több, mint négy év alatt dombházunk hőszigetelésének, hőntartásának, és különböző felületei hőmérsékletének folyamatos méréseit végzem. A mérésekből levont tapasztalatok segítettek abban, hogy a ház fűtés igénye évről-évre csökken. Ehhez persze némi módosításokat végzek,amit addig szeretnék folytatni, míg a ház teljes tűzifa igényét a telken termő fák gazdálkodásából elérjük. Remélem, hogy ez 2-5 éven belül realizálható lesz.

 

www.muszakiellenore.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2216821700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása