Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Felkészülés a télre

2017. október 24. - Ibazs

A földfeltöltésre alkalmas időjárás megérkezett, amit gyorsan ki is használtunk. Egy nap elég volt, hogy a meglevő felületekre felhordjuk a földet. A teljes előtető ekkor még nem volt készen, ezért főleg csak a monolit födémre lehetett a feltöltést elkészíteni. Az épület ÉK-i oldalán viszont a kész előtetőt is leterheltük földdel, ami a teherbírás főpróbája is volt. Ezután erről a részről lehet majd a szilvafát szüretelni. A földfeltöltést nem kell a tetőn tömöríteni, azt majd a természet elvégzi, csak a tömörödés mértékét kell vastagságban rászámolni.

 1_foldfeltoltes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben a nyílászárók is beépítésre kerültek, de sajnos a gyártó az egyik ablaknál a kilincseket nem a megfelelő helyre építette ki. Panaszaink ellenére a mai napig nem javítottak, de még csak nem is válaszoltak. Szomorú, ha egy építőanyag gyártó ennyire semmibe veszi az ügyfeleit!

 

 2016 őszétől már csak hétvégéken és szabadnapokon tudtam építkezni, így a haladási sebesség tovább lassult. A téli időszakban főleg belső munkákkal foglalkoztam, így elkészült a falfűtés előkészítése, az elektromos szerelés védőcsövezésének nagyobb része, az ablakkávák vakolás előtti komplettírozása.

3_falfutes_elektromos_ablakkava.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ráérő szabadidőmben megépítettem egy kis tömegkályhát is, ami a majdani prototípusa, és kísérleti példánya lett. A tél elég hideg volt 2016-17 fordulóján. December közepe tájékán indult mínusz 2-3 fokkal, ami pár nap alatt mínusz 7-re csökkent. Év végén már mínusz tízeket mértünk, majd január elejétől február első hétvégéig mínusz 12-18 (nappal, éjjel) között mozgott. A szomszéd településen műszaki ellenőriztem két épületet, amik 25-30 cm-es hőszigetelt téglákból épültek, födém szigetelve, nyílászárók beépítve. Ilyen paraméterek mellett az épületekben mínusz 6-7 fok volt tartósan úgy, hogy időnként befűtöttek. Nálunk a dombházban (ahol ajtó helyett csak fólia ajtó volt) plusz három fok alá még a leghidegebb napokon sem ment a hőmérséklet, pedig a homlokzat sem volt még leszigetelve. A három fokot kb. három hét alatt érte el 10 fokról az épület hőmérséklete. Ez napi 0,3 fok csökkenést jelent átlagban. Igaz ugyan, hogy a tömegkályhát is időnként begyújtottam, de összesen talán 5-ször, és nem a hőleadást, hanem az égés minőségét figyeltem, tehát nem fűtöttem túlságosan.

 4_tomegkalyha.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kis tömegkályha jól vizsgázott. A begyújtást követő kb. 15 perc a rendszer felfűtéséről szólt, addig volt átlagos kéményfüst. Utána egyik percről a másikra a kéményből eltűnt a füst. Csak vibrálást lehetett látni, ami a fák elég jó hatásfokú elégését bizonyítja. Az erről készült képeken olyan a kéményen kilépő füstgáz, mintha nem is üzemelne a kályha. Tavasszal a kályhát lebontottuk, a későbbiekben fog a helyére a végleges tömegkályha megépülni.

5_2_fust_utana.jpg 5_1_fust_elotte.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A vakolás az egyik olyan feladat, amit nem vállalok saját kezűleg. Ahhoz a rutin is szükséges. Egy kisebb takarítás és az épület kipakolása után várjuk a belső vakolókat. Közben kint is változott pár dolog, de a külső szigetelés és az előtető befejezése tavaszi munkának ígérkezik.

 

6_haz_2016_vegen.jpg

 

 

 

 

 

  

 

 

www.muszakiellenore.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2413067058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása