Dombház a Nyakason

Dombház a Nyakason

Támfal, járófelületek meg ilyenek...

2019. november 21. - Ibazs

Mivel az épület lejtős terepen épült, és a bejáratunk a ház délnyugati oldalának közepén helyezkedik el, ezért a bejárat előtti tér a tereppel nem szintben találkozik, hanem egy - építőipari szaknyelven - bevágásban. A mesterséges és természetes terep találkozását többféleképpen lehet összekapcsolni. Lehet például egy füvesített rézsűvel összekötni, teraszosan kialakítani, vagy akár támfalat építeni.

A rézsű képzést elvetettük, mert annak nincs elég hely, ha nem akarunk növényeket irtani. A teraszos kialakításhoz is több helyre lenne szükség, így a támfalépítésnél maradtunk.

Tulajdonképpen vegyes kialakítású támfal készült, ahol a teraszos és rézsűs kialakítást is alkalmaztuk kisebb mértékben. Szerettük volna építési maradékból, vagy természetes anyagokból megépíteni, ezért végül fából kiviteleztük. Az oszlopok körmart akácból, a vízszintes elemek fenyő pallóból készültek, lenolajjal felületkezelve. A teraszos kiképzés arra is jó, hogy vízigényesebb növényeket is lehessen ültetni, anélkül, hogy a locsolóvíz elfolyna a felületről.

 tamfal_fabol.jpg 

Már ezen a képen is látszik, hogy a bejárat előtti tér burkolata is készülőben volt. Elég sok bontott téglánk maradt még, ezért ebből készítettem el. Így nem lett annyira sík a felülete, mintha pl. térkőből csináltam volna, de rusztikusabb és környezet kímélőbb. Az ágyazathoz és a fugázáshoz is csak murvát használtam. A felületét a tél előtt még kezelni kell majd, amit szintén lenolajjal kívánok megoldani.

2_bejarat_tegla_burkolat.jpg

A kaputól a házig sokáig csak az építés idején elkészített ideiglenes építési út volt kialakítva. Tulajdonképpen ezen is tökéletesen tudtunk közlekedni, de azért ,hogy az utat az udvartól el lehessen különíteni, valamint, hogy a növények telepítését is le tudjuk határolni, ki lett alakítva a végleges belső utunk.

Korábban bontásból szerzett bazalt kockakővel szegélyeztem, 0-20-as zúzottkővel terítettem. Erre még egy finomabb zúzottkő kerül, hogy babakocsival és gyerekbiciklivel is könnyen járható legyen.

 3_belso_utunk.jpg

Egyik oldalán az udvar füves területe, a másikon a méhlegelő virágoskert kezdemény látható.

 

Az épületen belül is elkezdtem készíteni a hidegburkolatokat. Lapjára vágott kisméretű bontott téglából épül. A kivitelezése lassú, mivel több technológiai szünetet is be kell iktatni, hogy megfelelő minőségű legyen. Padlófűtés van szinte minden hidegburkolat alatt, ezért a ragasztás, fugázás, impregnálás között is napokat kell várni a folytatásra. A felület végül kézi csiszolás és takarítás után olajbeeresztéssel lett felületkezelve.

4_keszulo_vagott_tegla_burkolat.jpg

5_kesz_vagott_teglaburkolat.jpg

 A kályha előtti téglaburkolat is elkészült:

6_kalyha_elotti_vagott_tegla_burkolat.jpg

A gyerekszobába fapadló készül, de a képen látható még nem a végleges állapot. Ide tölgy szalagparketta lesz fektetve a fenyő álpadlóra. Természetesen minden lenolajjal kezelt.

7_gyerekszoba_fa_burkolata_keszul.jpg

 

Közben a kert is szépül, de szigorúan a környezettudatos emberek szemével nézve. Nincs a fű tarra vágva, nem alkalmazunk vegyi anyagokat, hogy a fű "szép zöld" legyen, mélymúlcsos kiskertünkben nem cél a gyomok szisztematikus irtása stb. A következő bejegyzésben a kertről írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://dombhazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr914826304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása